Az SZVT küldetése

Az SZVT küldetése, hogy hidat alkosson a tudomány, a kutatás, az oktatás, valamint a gazdaságban dolgozó, mindennapi feladataikat magas szinten ellátni kívánó, szakemberek között. Rendezvényeinken, kiadványainkban a legfrissebb tudományos eredmények megismerésére, elsajátítására kínálunk lehetőséget.

 

Kik mentik meg a világot 

A műszaki értelmiség társadalmi felelőssége

Napjaink aktuális és egyre sürgetőbb kérdése: „Kik mentik meg a világot” – ez valós veszély-e vagy költői túlzás? És mitől is kell megmenteni? A legnagyobb veszély önmagunkra, civilizációnkra, de leginkább a jövőnkre mi magunk vagyunk, a globalizáció által sokszor ránk kényszerített életvitelünkkel, értékrendünkkel. A könyv, melyet az olvasó a kezében tart a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság Műszakiak Bólyai Köre 2018–2019-ben „A mérnök társadalmi, erkölcsi felelőssége” témakörében felvetett, a lehetséges válaszokat kereső előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza. Ezzel a kötettel szeretnénk elérhetővé tenni az ott elmondottakat minden érdeklődő számára.

A kötet anyagát képező előadások még jóval a COVID-19 vírus megjelenése előtt hangzottak el, de a címben feltett kérdés és az előadók által megfogalmazott válaszok is most egyre hangsúlyosabban jelennek meg. Mindannyiunk felelősségének felismerésével tudjuk elhárítani nemcsak a vírus terjedését és pusztítását, hanem a környezetünkre, civilizációnkra leselkedő veszélyeket is. Reméljük, hogy a könyvben található írások minden olvasó számára hasznos gondolatokat fogalmaznak meg.

Tekler Vilmos
a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság elnöke

Tovább a könyvhöz