10dec.
10

Whiskyhez nyúltak az alternatív üzemanyagok kutatói

Whiskyhez nyúltak az alternatív üzemanyagok kutatói

Kutatók új, whisky alapú bioüzemanyagot fejlesztettek ki, aminek nem csak az az előnye, hogy előállításával a whisky-gyártás melléktermékeit tudják hasznosítani, hanem az is, hogy az új üzemanyag 30%-kal jobb teljesítményt ígér a hagyományos etanolhoz képest.

 

Az új üzemanyagot a whisky hazájában, egy skót egyetemen fejlesztették ki. A kutatóknak nem kellett messzire menniük alapanyagért, a szomszédos whisky-üzem lepárlásból fennmaradó melléktermékét használták fel az új üzemanyag előállításához.


Skócia legnagyobb exportcikkeként a whisky-gyártás hatalmas mennyiségű hulladékot termel évente, a keletkező melléktermékek miatt. Ezeket a szervesanyagokat használják fel a leleményes kutatók az újfajta bioüzemanyag előállításához. Az eljárás különlegessége abban rejlik, hogy a biomasszából nem etanolt állítanak elő, mint a legtöbb esetben, hanem a technológia kis módosításával biobutanol előállítására használják fel a mellékterméket. Így a kutatócsoport sokkal jobb hatásfokú üzemanyagot tud készíteni, hiszen a butanolból literenként jóval nagyobb energia nyerhető ki, mint az etanolból. A butanol másik előnye, hogy a hidegindítás is könnyebb vele, mint a rövidebb szénláncú alkohollal. Mivel tulajdonságai közelebb állnak a benzinéhez, ezt az üzemanyagot bátran lehet tankolni a hagyományos autókba is, mindenféle átalakítás nélkül, ami egy további nagy előnye a többi, magas koncentrációjú etanol-alapú üzemanyaghoz képest.


Az egyetem az új üzemanyag piacra vezetését egy spin-off vállalkozás keretében tervezi elindítani, így szeretné az újdonságot mindenki számára elérhetővé tenni az üzemanyag-töltőállomásokon.


A kutatókat az az uniós bejelentés motiválta, mely alapján 2020-ra a teljes üzemanyag-értékesítés 10 százalékát kell a bioüzemanyagoknak kitennie.
„Mi elkötelezettek vagyunk új, innovatív, megújuló energiaforrások felkutatása mellett. Amíg más energetikai cégek kifejezetten azért termesztenek növényeket, hogy bioüzemanyagot gyártsanak, mi olyan, egyébként felesleges anyagokat vizsgálunk, mint például a whisky melléktermékek, amelyekből hasznos dolgokat fejleszthetünk.” – nyilatkozta Martin Tangney professzor, a kutatás vezetője.
„Ez a környezet szempontjából fenntarthatóbb megoldást jelent és lehet, hogy további bevételi lehetőséget tud biztosítani Skócia egyik legnagyobb iparágában. A térség néhány vezető whisky-gyártójával együtt dolgoztuk ki a folyamatot.” – tette hozzá a professzor.
 

Forrás: www.zoldauto.info

Szerkesztette: Kósa Regina

Hozzászólások