12jan.
11

Újévi gondolatok a vezetésről - Lukács Béla

Újévi gondolatok a vezetésről - Lukács Béla

A XXI.sz. vezetői, lassan de fokozatosan, mint a régi ruhát, levetik a XX. sz.-i vezetőkre jellemző hibás nézeteket és felöltik a XXI. század vezetőinek új ruháját.

Melyek a régi szemlélet jellemzői?
 
A teljesség igénye nélkül ismertetek néhány nézetet. Akinek megjegyzése, mondanivalója akad ezekkel kapcsolatban az ne kímélje az idejét, reagáljon, kérem írja meg véleményét!
 
1.      „A vezető elől megy ezért őt éri elsőnek a nyílzápor”,
 
2.      „A vezető egyedül dönt, mert övé a felelősség!”
 
3.      Az összes tájékoztatás a vezetőnél halmozódik fel, ami hatalmat biztosít részére!”
 
4.      A vezető tapasztaltságán múlik, hogy mennyi felelősséget tud áthárítani munkatársaira!”
 
5.      A piramis csúcsán lévő vezetőnek nincs szüksége a részletek ismeretére, elég, ha a munkatársai rendelkeznek az operatív munkához szükséges szakismeretekkel!”
 
6.      A vezetés tudomány, amit meg lehet tanulni, de némelyek vezetőnek születnek!
 
7.      Az információk szűrésével biztosítható a munkatársak függő viszonya.
 
Milyen változásokat figyeltünk meg?
 
A vezetők
 
1.      ma csapatban dolgoznak, ezért nemcsak elől mennek, hanem társaikkal együtt.
 
2.      döntéseinek előkészítése számos információt igényel, ezért döntés előtt csoportosan kell feldolgozni az adatokat.
 
3.      felelőssége megáll ugyan az íróasztaluknál, de a saját területén az alsóbb szintű vezetőnek is felelősséget kell vállalnia.
 
4.      ma nem a saját felelősségüket osztják szét, meg kell hagyniuk az egyes részterületek „gazdáinak” a felelősségét is.
 
5.      a piramis csúcsán is ismerik a részterületeket, bár speciális szakértelmet nem követelnek tőlük. Nem hátrány azonban hanem előny, ha rendelkeznek egy-egy részterületre vonatkozó szakismerettel is. Ezen felül a jelenkori piramis már nem a talpán áll, hanem fordítva, bár a csúcsát le kell lapítani! A legfelső vezetés biztosítja azt az alapot, amire a középvezetők támaszkodhatnak, majd rájuk nehezedik az alsóbb szintű vezetők kiszolgálásának felelőssége, akik pedig maximális szolgáltatást biztosítanak a frontemberek részére. A felelősségi szintek tehát mások, megváltoztak a XX. századi vezetési szokásokhoz képest. (Az is igaz viszont, hogy az ehhez szükséges első tapasztalatok a XX.sz.-ban jelentek meg).
 
6.      a vezetéstudományra építik tevékenységüket mert a vezetés megtanulható. Ehhez szolgál kiegészítésül az a nézet, hogy a kinevezés senkit sem tesz vezetővé. A vezető tanulása nemcsak elméleti, hanem tapasztalati ismeretek gyűjtését is jelenti. Ahogyan a méhek cseppekből építik a kaptárt, úgy a vezető is lépésről lépésre hagyja maga mögött a kudarcait, építi sikereit. A korszerűen gondolkodó vezető arra törekszik, hogy munkatársai a munkájukkal kapcsolatban a lehető legtöbb információval rendelkezzenek. Ebben a törekvésben szerepet játszik, hogy az egyes munkafolyamatok más munkafolyamatokhoz illeszkednek, így a vállalkozás egészének részei. Ezért számtalan elvárásnak kell megfelelni, ami több információt igényel, mint ami egy munkafolyamathoz szükségesnek látszik. Az úszó, aki Franciaországból indulva először úszta át a La Mans csatornát, feladta a reményt, hogy valamikor partot ér, mert a hullámzó tengerben nem látta a vízből Dover szikláit. A vállalkozás céljait minden munkatársnak ismernie kell, és ami ennél is fontosabb, az a célok elfogadása. El nem fogadott célok mire motiválnak?
 
Szerkesztette: Lukács Béla

Hozzászólások