16jan.
27

Szent Vince emléknap

Szent Vince emléknap
Események

Időpont:

2016. január 22. 10:00 - 2016. január 22. 20:00

Hely:

A gellérthegyi Kemenes utca tetején felállított Szent Vince szobor

Szakosztály:

Anyagtudományi Szakosztály

Szervező:

SárkányPéter

Tagtársunk, Sárkány Péter, aki a budafoki Promontorium Borlovagrend tagja, immár negyedik alkalommal szervezi meg január 22-én, a hagyományoknak megfelelően a Szent Vince napot, az év első szőlő-bor időjós-nap alkalmából, a vértanú Szent VINCÉRE emlékezve. Az eseményre az Anyagtudományi szakosztály tagjai is meghívást kaptak.

A gellérthegyi Kemenes utca tetején felállított Szent Vince szobor környékét a XI. ker. Polgármesteri Hivatal támogatásával rendezték, két éve pihenő padot helyeztek el a szobor mellett, a Promontorium Borrend szőlővesszőket ültetett és pergolát helyezett el, az erre járók örömére.

A szobornál összegyűltek a Borlovagrend tagjain kívül a meghívott barátok, ismerősök, eljött az ATUSz további három tagja is.

Az összegyűltek jó termést ígérő szőlővesszővel, venyige-koszorúval, egyházi áldással, újborral, pogácsával emlékeztek meg zaragozai Vince diakónus életére, a 303. évi keresztényüldözés során bekövetkezett mártírhalálára, szentté avatására.

Vince elsősorban ünnepének dátuma következtében lett népszerű, mint időmeghatározó szent; ebbéli minőségében különösen a szőlősgazdák tisztelik. Máig sok nyelven használatos a mondás: „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”. 


Képgaléria


Hozzászólások