11okt.
28

Székelyföldi kirándulás - Beszámoló

Székelyföldi kirándulás - Beszámoló

Székelyföld

(tanulmányút) 

Időpont: 2011. szept.18-22.

Szállás: Szováta Teleki Oktatási központ

Résztvevők: SZVT tagok, meghívottak, összesen: 28 fő.

Az autóbusz Békéscsabáról indult.

Útvonal: Méhkerék- Nagyvárad-Királyhágó- Marosvásárhely- Szováta

Célkitűzésünk: kikapcsolódás, az SZVT közvetett népszerűsítése, Erdély természeti szépségeinek, kulturális hagyományainak részleges bemutatása és emocionális pozitív kötődés erősítése.Az autóbuszon Királyhágó panorámája, a táj beharangozója volt céljainknak. Az utunkon tovább mentünk Bánfihunyadon, Körösfőn keresztül Marosvásárhelyre.

Itt a Vártemplom és a Kultúrpalota, Nemzeti színház nyújtott szívet melengető élményt.Az esti órákban–kiváló ellátással és szívélyességgel fogadtak bennünket a szállodában Szovátán, mely a program egész ideje alatt jellemző volt az alkalmazottakra.

Csíkszereda nevezetességei közül kiemelkedett a Makovecz stílusú templom az elénekelt székely himnusszal és a jellegzetes piac. Székelyudvarhelyen azemlékezés parkjában kaptunk tájékoztatást a székely és magyar meghatározó elődökről.

Korondon a fazekasmesterek portékái között válogathattunk, mígFarkaslakán Tamási Áron a nagy székely író, Szervátius testvérek által alkotott síremlékénél tettük tiszteletünket. Az esti szalonnasütéssel vált teljessé a nap.

Kiemelkedett  a programból természeti és népművészeti vonatkozásban a Bucsintető, Pongrácz tető, Gyergyószentmiklós-Gyilkos tó – Békás szoros.

A Gyilkos tó látványa, legendája, a Békás szoros szurdokvölgye  az Oltárkővel, a patak,  a félelmetes égbenyúló sziklák lenyűgözték a résztvevőket. Gyergyószentmiklóson a Tarisznyás M. Múzeumban  Erdély sokszínű népművészeti hagyományaiba tekintettünk  be.A parajdi sóbánya igazi kuriózum volt jellegzetessége, gyógyászati funkciója miatt.

Szovátán a Medve tó, Kék tó,Zöld tó é a város szépsége  nyújtott maradandót.

Hazautazáskor Nagyváradon töltöttünk némi időt: A felújítás alatt lévő várral, a Bazilikával és környezetével ismerkedtünk meg.A program résztvevői jó hangulatban, élményekben gazdagon érkeztek Békéscsabára. Az út sikeréhez hozzájárultak a szakszerű ismertetők és a csoportban kialakult kohézió.

Szerkesztette: Kincses László


Képgaléria


Hozzászólások