19márc.
04

SpaceX Dragon Demo-1 kilövése

SpaceX Dragon Demo1 kilövése

2019. március 2.-án útjára indult a SpaceX Dragon Crew-1 űrhajó a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé. Az indítás mérföldkő az űrutazások, különösen az amerikai űrutazások történetében. Az űrsikló program leállítása után ugyanis most nyílik lehetőség, hogy amerikai földről, amerikai űrhajóval, amerikai űrhajósokat küldjenek a világűrbe. Mostanáig ugyanis az amerikai űrhajósokat orosz űrhajókkal lehetett csak az ISS-re juttatni, amely nem csekély pénzébe került a NASA-nak. Ez a küldetés még nem vitt emberi személyzetet. Fedélzetén csak egy Ripley névre keresztelt – szenzorokkal teletömött – bábu utazott. Az küldetés során azonban az emberes űrutazások minden elemét tesztelik. Az indítás és a dokkolás sikeresen megtörtént. Visszafelé a leszállási manővereket tesztelik. A küldetés két szempontból is mérföldkő az űrutazások történetében. A Dragon egy olyan emberes küldetésekre alkalmas űreszköz, amely sikeresen alkalmazza az eszköz több elemének újra felhasználhatóságát és magán cég építette.

Maga az újra felhasználhatóság nem új, hiszen az űrsiklók a 70-es évek második felétől sikeresen közlekedtek. Az űrsikló technológia annak minden előnye és újdonsága mellett is drágának bizonyult. A 70-es évek technikája azonban még csak a repülőgép alapú újra felhasználható űreszköz építését tette lehetővé. A SpaceX már a legkorszerűbb technika alkalmazásával a hagyományos űrkabin – hordozórakéta felépítés mellett is képes az űreszköz több elemének újra felhasználására. A közölt képeken lehet látni, hogy az első fokozat milyen pontosan ért vissza, az őt fogadó drónhajó fedélzetére. A képek a NASA élő közvetítése során készültek, az indítás és dokkolás legfontosabb elemeit igyekeznek bemutatni.

A SpaceX-ről és a NASA programjáról sok helyen, sok mindent lehet olvasni és látni. Ez a kis képgyűjtemény elsősorban azoknak szól, akik nem böngészik végig a világhálót a megjelent információk után, mégis szeretnének átfogó képet kapni az űrkutatás eredményeiről.


Képgaléria


Hozzászólások