18okt.
08

Műszakiak Bólyai Köre előadássorozat 6. előadás

Műszakiak Bólyai Köre előadássorozat 6. előadás

MEGHÍVÓ

az SZVT Műszakiak Bolyai Köre által szervezett előadássorozatra Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ keretében működő Műszakiak Bolyai Köre előadás- és vitadélután-sorozatot szervez A műszaki értelmiség erkölcsi felelőssége témakörben.

A hatodik előadást 2018. október 15-én (hétfőn) 14.00 órakor az SZVT székházának előadótermében, 1126 Bp. Orbánhegyi út 14. alatt tartjuk.

Az előadás címe: Az élelmiszer biotechnológia jogi szabályozása és etikai kérdései

Előadó: Dr. Biacs Péter Ákos, az MTA doktora, ny. egyetemi tanár

Az előadás rövid tartalma: A biotechnológia élő szervezetekkel (mikroorganizmusokkal, növényekkel, állatokkal) vagy azok alkotórészeivel (biokatalizátorokkal) végzett eljárások termékeit előállító iparág. Magyarországon az élelmiszerek 22-25%-a biotechnológiai termék. A biotechnikát alkalmazó üzemek veszélyesek lehetnek, környezeti károkat is okozhatnak. A génmérnökség olyan technikai újdonság, mellyel az örökítő anyag mesterségesen átalakítható és ez etikai kérdéseket vet fel. A géntechnológia jogi szabályozása tiltja hazánkban a genetikailag módosított szervezetek (GMO) előállítását, valamint követelményeket támaszt az ilyen élelmiszerek forgalmazásánál a GMO technika és összetevő feltüntetésére. Az Európai Bíróság 2018. július 25-én hozott ítéletében megállapította, hogy a mutagenezis révén nyert szervezetek is az EU-irányelv értelmében vett GMO-knak minősülnek, ha a géntechnikával  úgy módosítják valamely szervezet genetikai anyagát, ahogy a természetben nem fordul el ő.

Az előadó vegyészmérnök, az MTA doktora, ny. egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki Egyetemen biológiai és biotechnikai ismereteket, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen élelmiszer-biotechnológiát oktatott. Több ciklusban tagja volt a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottságnak, FAO és UNIDO szakértő.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk! A részvétel ingyenes, de kérjük, hogy részvételi szándékát október 12-ig szíveskedjék a veress@sednet.hu e-posta címen jelezni.

Budapest, 2018. október 10.

Prof. Dr. Veress Gábor
a Műszakiak Bolyai Köre elnöke


Hozzászólások