18jan.
12

Meghívó Korniss Péter időszakos kiállítására

Meghívó Korniss Péter időszakos kiállítására
Események

Időpont:

2018. január 23. 10:00 - 2018. január 23. 16:00

Hely:

Nemzeti Galéria (Budapest, Várpalota, Savoya Jenő szobra)

MEGHÍVÓ

Tisztelt Tagtársunk!

Az Anyagtudományi Szakosztály 2018. január 23-án, kedden 10 órára látogatást szervez, a NEMZETI GALÉRIÁBA (Budapest, Várpalota, Savoya Jenő szobra) Korniss Péter –Folyamatos emlékezet időszakos kiállításának megtekintésére, amelyre ezúton tisztelettel meghívunk.

A Múzeum megközelítése gyalogosan praktikust, mivel az autóval történő behajtás meglehetősen körülményes. Ezért első sorban a Dózsa György tér felől a gyorslifttel javasolt. Ezen kívül a Deák térről, ill. a Széll Kálmán térről induló 16-os Várbusszal, vagy a Clark Ádám térről a Siklóval is elérhető.

Korniss Péter a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus. Munkásságának középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll. Folyamatos emlékezet című kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek az egész életmű legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat első egysége a hatvanas–hetvenes években készült, a hagyományos paraszti világot ábrázoló alkotásait mutatja be. Az 1970-es évektől a művész érdeklődése az ingázó munkások felé fordult: A vendégmunkás című sorozatot a második szekcióban láthatjuk. A kiállítás harmadik egysége a globalizáció megjelenésének idejét járja körül, majd a negyedik szekció Kornissnak a 2000-es években készült munkáit mutatja be. Ebben az időszakban a hagyomány és a jelen kérdése foglalkoztatta, ekkor készült Betlehemesek című sorozata. Itt jelent meg először munkájában az úgynevezett megrendezett kép, a staged photography stílusában létrehozott képtípus. Sorozatában az autentikus, máig sokfelé élő betlehemező játék szereplőit a modern városias életforma színterein fényképezte.

A látogatás nem kötött előzetes regisztrációhoz, azonban célszerű az adott időpontra történő megérkezés, ugyanis igény esetén esetén tárlatvezetés is kérhető. Az időszakos kiállítás belépője 2600 Ft, 50% kedvezmény kapnak a 62 év felettiek. A 70 év felettieknek a belépés díjtalan.

Minden résztvevőnek élményekben gazdag szakmai látogatást kíván

Budapest, 2018. január 11.

Legány Miklós

szakosztály titkár


Képgaléria


Hozzászólások