09nov.
22

Klímaváltozás konferencia beszámoló

Klímaváltozás konferencia beszámoló

2009. június 17-én megrendezésre került a Klímaváltozás – Aktuális hazai feladatok c. konferencia az SzVT szervezésében.


Dr. Sváb Péter, a Társaság elnökének megnyitója után Prof. Dr. Láng István tartott előadást arról, hogy valójában mi is az a klímaváltozás. Megtudtuk, hogy klímaváltozás mindig is volt a bolygónkon, ám jelenleg a természeti tényezők mellett a humán tényezők is nagy szerepet játszanak benne. A professzor úr a jelenkori tények között említette a szélsőséges meteorológiai és hidrometeorológiai események (árvíz, belvíz, özönvízszerű esők, aszály, hőséghullámok, szélviharok, korai és késői fagyok, stb.) számának utóbbi évtizedekben történt intenzitás és időtartami megnövekedését, valamint a szélsőséges időjárási események által okozott egyre nagyobb és összetettebb gazdasági, egészségügyi, infrastrukturális stb. károkat. Előadásának egyik legfontosabb üzenete: „Egyértelmű az az igény, hogy csökkenteni kellene az energiafelhasználást és ezen belül főleg a fosszilis erőforrások igénybevételét. Ez a megállapítás érvényes arra az esetre is, amikor az antropogén hatások váltják ki az éghajlatváltozást, és akkor is, ha a természeti folyamatokat tekintik elsődleges előidézőnek.” Egy globális megállapodás nélkülözhetetlenahhoz, hogy kedvező irányba fordítsuk a légköri eseményeket. Ez azonban nem fog létrejönni, amíg kételkedünk abban, hogy erre képesek vagyunk, vagy abban, hogy valóban van klímaváltozás.


Láng István professzor úr előadása után Prof. Dr. Kerekes Sándor a Budapesti Corvinus Egyetem tanára beszélt az energia- és a klímapolitika kapcsolatáról. Előadása nagyon élvezetes volt, hiszen mindennapi példákon keresztül mutatta be azt, hogy mi magunk is tehetünk azért, hogy kevesebb energiát használjunk fel, nem csak a saját háztartásunkon belül. „Nem kell vegetáriánusnak lennünk, de ha csökkentjük a húsadagunkat, úgy, hogy csak heti néhány nap eszünk húst, de olyat amelyet megfelelő körülmények között tartanak és táplálnak, akkor már rengeteg energiát megspórolunk.”
Kiemelte annak fontosságát, hogy az energiát célszerűen ott kell megtermelni, ahol felhasználjuk, ezzel is elkerülve drága és energiaigényes hálózatok kiépítését. Érdekes elgondolkodni a professzor úr azon gondolatán is, mely szerint a bioüzemanyagok támogatásával valójában az autók szélesebb körű elterjedését támogatjuk.


A két tartalmas előadás után a közönség is választ kapott kérdéseire, majd a beszélgetést állófogadás közben folytatták a résztvevők. A felfrissülés után vetítésre került a nemrég megjelent Otthonunk c. film, mely csodálatos képeken keresztül mutatja be bolygónkat a magasból és hívja fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és arra, hogy valóban eljött a cselekvés ideje, mert együtt még képesek vagyunk tenni a bolygó jövőjéért.

 

Töltse le az előadás anyagát innen!


Hasznos linkek:


Hozzászólások