19febr.
08

Hegyvidéki Tudósklub soron következő előadása

Hegyvidéki Tudósklub soron következő előadása

Ezúton tisztelettel meghívjuk az Hegyvidéki Tudósklub soron következő előadására, amely 2019.02.26.-án 14 órai kezdettel kerül megtartásra a Hegyvidéki Kulturális Szalon, (1024 Budapest, Törpe utca 2.) Tamási Áron termében, „SPORT EGY ÉLETEN ÁT” címmel.

Előadó: Monspart Sarolta

Miről lesz szó

A vén Európa magyar „egyharmados társadalmának” számai azt jelentik, hogy ma az ország majd egyharmada nyugdíjas. Hogy lehet ez a majdnem 3 millió ember is egészséges, minél tovább? Hogy lehet most több özvegy-asszony, mint a múlt században a két világháború után?

Hogy lehet a társadalom, a média segítségét megkapni, hogy biztosítva legyen a lakosság megfelelő életminősége a „temetőig”. Az egyéni, de mégis egészséges életmód biztosítása minden korban, minden percben szükséges kívánalom. Al akosság egészségtudatos magatartásának erősítése, az egészség kultúra terjesztése a közösséggel is, mint társadalmi támasszal fontos tényező. Ehhez az egyik legjobb megoldás a sportközösség. Például a rendszeres és közösségi testedzés, gyaloglás az idősödő korosztályban. Sajnos az energiaegyensúly egyik fele, a testedzés gyakran felejtődik, míg a táplálkozás, a másik fél: naponta többször is főhangsúlyt kap.  A harmadik fontos tényező a lélek egészsége, harmóniája elengedhetetlenül szükséges az emberi méltóság könnyebb megőrzéséhez, élhetőbb és egészségesebb élet biztosításához. Érdemes alkalmazkodó képesebbnek, erősebbnek, edzettebbnek, versenyképesebbnek lenni, s ez könnyebb edzettséggel, állóképességgel.

Mozduljunk minden-kor és minden-hol!

Az előadó

MONSPART SAROLTA (1944)
Matematika-fizika tanár, szakedző, mesteredző, sportszervező, egészségfejlesztő

  • Iskolában tanított 2 évet 1967 – 1969,
  • 1970 – 1977 között élsportoló: tájfutó, sífutó és maratonfutó,
  • 1978 - 1979 kullancs encephalitis beteg, végül csak sánta!
  • 1984 – 1989 A Magyar Tájfutó Válogatott szövetségi kapitánya
  • 1990 – 2012 Országos Egészségfejlesztési Intézet – és jogelődjeinek – Életmód osztály vezetője.
  • 2013-tól nyugdíjas.

Nagyobb sporteredmények

A tájfutó sportág első, nem skandináv, egyéni, női világbajnoka (1972). Tájfutó VB Váltó második 1970-ben, és harmadik 1976-ban. Tájfutásban, sorozatban tizennégyszer egyéni magyar bajnok (1964-1977). Atlétaként az első európai nő, aki három órán belül futotta a maratonit (1972). Sífutásban hatszoros egyéni magyar bajnok 5 km és 10 km (hetvenes években). Monszpart Sarolta saját bevallása szerint életének 74 évét három nagy szakaszra tudja bontani

  • Élsportoló – tájfutó, sífutó, maratonfutó – aki önző módon, szinte csak magával foglalkozik az eredményesség érdekében
  • Edző a válogatott élsportolóknak, majd edző az amatőr futóknak. Egészségnevelő a mindennapok emberének, különös tekintettel a rendszeres testedzést, az energiaegyensúlyt hangsúlyozva.
  • Az Idősek Tanácsának tagjaként a több mint 2 millió idősödő embert lenne jó a testedzésben gazdagabb mindennapokra elkötelezni, s ehhez 2017 őszén elindult az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatának – OGyIK - szervezése, most van több mint száz klub.

Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel hívunk és várunk!


Hozzászólások