10febr.
01

Hálózattudomány, és gazdasági alkalmazásai

Hálózattudomány, és gazdasági alkalmazásai

2010. január 26-án az Óbudai Egyetemen került megrendezésre a Skála-független hálózatok szerepe a gazdaságban c. előadás a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság szervezésében. Az előadást a téma nemzetközileg elismert kutatója Barabási Albert-László tartotta, akinek könyve nemzetközi sikert követően  magyar nyelven is nagy népszerűségnek örvend.

Barabási Albert-László az USA Northeastern Egyetemének kiemelt professzora, a Komplex Hálózati Kutatóközpont vezetője. A komplex hálózatok terén végzett kutatásai elvezették a skála-független hálózatok felfedezéséhez, amely kiemelt médiafigyelmet nyert el. Eredményeit közölte többek között a Nature, a Science News, a New York Times, az USA Today, a Washington Post, az American Scientist, a Business Week, a Die Zeit, az El Pais, valamint a Le Monde is.

Prof. Dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem tudományos és stratégiai rektor helyettesének megnyitóját követően Barabási Albert-László a mesterségesen illetve természetes úton kialakuló hálók, hálózatok jellemzőinek feltárásával kezdte meg előadását.

Kutatása során egy hosszú évtizedeken keresztül fennálló elmélettel foglalkozott; nevezetesen, hogy az összes természetben és mesterséges úton létrejövő hálózat véletlenszerű. Bármelyik hálózatról volt szó, alkosson akár olyan összetett rendszert, mint a társadalom, vagy a sejtek kémiai anyagai, esetleg a honlapokat összekötő URL-ek, mindegyikről azt feltételezték, hogy elrendezésük véletlenszerű.

Barabásiék kutatócsapata rámutatott arra, hogy ha az Erdős-Rényi-féle elv az internetes hálók és közösségi oldalak esetén például nem állja meg a helyét. Az elvtől eltérően a közösség oldalak felhasználóinak összeköttetéseinek száma nagyon eltérő lehet, illetve az egyes site-ok népszerűség és más site-kkal való összekapcsolódása is nagy változatosságot mutat. Az így kialakult rendszerek a skála-független hálózatok elnevezést kapták. A skála-független hálózatok felismerését más, informatikától távol eső területen is alkalmazni tudták; így például közgazdasági vagy akár a biológia rendszerekben is kimutattak skála-független hálókat.

A hálózatok új, alig 5-6 éve kialakult tudományában éppen az a legérdekesebb - vallja Barabási - hogy habár egyre több hálózatot kutatnak a tudósok, mindegyikről az derül ki, hogy a komplex hálózatokra kialakított törvények szerint működnek.

Az internet, a társadalom, a nyelv, a szexuális vagy az ismeretségi hálózatok, a tudósok kapcsolatai - csak néhány a vizsgált hálózatok közül. Éppen ezért a hálózati struktúrák univerzalitása azt mutatja, hogy ha megértjük az egyik hálózat törvényeit, akkor tudásunkat képesek vagyunk alkalmazni valamennyi összetett hálózat esetén. 


Hozzászólások