18febr.
23

Beszámoló Zipernowszky kiállítás

Beszámoló Zipernowszky kiállítás

Az Anyagtudományi szakosztály 2018. február 22-én látogatást tett a Zipernovszky Házban, ahol a napokban megnyílt időszakos kiállításon megismerkedhettek Kovács Győző munkásságával.

ZIPERNOWSZKY HÁZ – KOVÁCS GYŐZŐ EMLÉKKIÁLLÍTÁS

Az idén 50 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) időszaki kiállítással emlékezik meg legendás egykori főtitkáráról, Kovács Győzőről, aki február 27-én lenne 85 éves. A tudományos népszerűsítésben elévülhetetlen érdemeket szerzett, színes egyéniségű tudós – az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 egyik építője - életművét, páratlan nemzetközi kapcsolatrendszerét a családja által rendelkezésre bocsátott személyes tárgyak és dokumentumok, kiállításon először látható emlékek révén ismerhetjük meg. A tárlaton a világ egyik legjelentősebb informatikai kiállítása, a Jövő múltja (NJSZT Informatika Történeti Kiállítása) műtárgyállományából is látható fontos tárgy. E gyűjtemény alapjait nem kis részben épp Kovács Győzőnek köszönhetjük.  A tudományos népszerűsítésben elévülhetetlen érdemeket szerzett, színes egyéniségű tudós – az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 egyik építője - életművét, páratlan nemzetközi kapcsolatrendszerét a családja által rendelkezésre bocsátott személyes tárgyak és dokumentumok, kiállításon először látható emlékek révén ismerhetjük meg.

Kovács Győző (Szekszárd, 1933. február 27. – Budapest, 2012. december 18.)

kovacs_gyozo1950-ben érettségizett szülővárosában. Származása miatt nem vették fel az egyetemre csak miután egy évig munkásként dolgozott. 1957-ben a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán, a gyengeáramú tagozaton végzett. Az egyetem elvégzése után az MTA Kibernetikai Kutató csoportjához került tudományos segédmunkatársnak, Tarján Rezső vezetése alatt. Dömölki Bálint mellett nagy szerepe volt az első magyar számítógép, az M–3-as létrehozásában. 1959-ben kinevezték az első magyarországi számítóközpont vezetőjének. 1960-61-ben segédkezett Temesváron üzembe helyezni az első román számítógépek egyikét, a MECIPT-1-et. 1963-ban az URAL-2 számítógép átvételére három hónapos tanulmányúton vesz részt Penzában, az URAL-gyárban, a következő évben az MTA Számítóközpontjában üzembe állítják az URAL-2 számítógépet. 1984-ben megszervezte a Magyar Televízióban az első távtanulási tanfolyamot, 1989-ben felvették a Magyar Újságírók Országos Szövetségébe. 1990-től nyugdíjasként fáradhatatlanul és szünet nélkül előadásokat tartott, tudománytörténeti cikkeket és könyveket írt, konferenciákat szervezett.  A szegedi Informatikai Múzeum (Informatika Történeti Múzeum Alapítvány) kezdeményezője. Kiemelkedő szerepe volt az informatikai eszközök muzeális megőrzésében és az informatikatörténeti népszerűsítésben.

L.M.


Képgaléria


Hozzászólások