18febr.
14

ATUSZ Zipernowsky kiállítás

ATUSZ Zipernowsky kiállítás
Események

Időpont:

2018. február 22. 10:00 - 2018. február 22. 13:00

Hely:

1114 Budapest, Bartók Béla út 33.

Szakosztály:

Anyagtudományi Szakosztály

Szervező:

Legány Miklós

MEGHÍVÓ

Tisztelt Tagtársunk!

Az Anyagtudományi Szakosztály 2018. február 22-én, csütörtökön 10 órára látogatást szervez, a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza (1114 Budapest, Bartók Béla út 33.) kiállításainak megtekintésére, amelyre ezúton tisztelettel meghívunk.

Megközelíthető: a 19, 41,47, 49, 56 villamosok bármelyikével, leszállás a Gárdonyi téren.

Találkozás: a Zipernowszky Ház bejárata előtt 10 órakor.

Belépődíj nincs, a Ház megtekintése ingyenes, fogadónk Csontosné Marika lesz.

2013. június 24-én nyitotta meg kapuit a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza a Bartók Béla út 33. szám alatt. A Ház megnyitásával új távlatok nyílnak a magyar fiatalok vizuális és természettudományi képzésének támogatását illetően. A Ház megálmodói, támogatói már rég elkötelezték magukat a minőség, a jó ízlés, a sikeresség és az elérhetőség biztosítása mellett. Most végre alkalom nyílt e célok gyakorlati megvalósítására.

A Zipernowsky Károly (Bécs, 1853. április 4. - Bp., 1942. november 29.) gépészmérnök, műegyetemi tanár, az MTA levelező tagja (1893), a magyar erősáramú elektrotechnikai ipar egyik megalapítója.Iskolai tanulmányait Budapesten végezte, s bár pályáját gyógyszerészként kezdte, már akkor sokat foglalkozott az elektromossággal. Később be is iratkozott a Műegyetemre 1972- ben. Még ugyanebben az évben felfigyelt rá Mechwart András, aki felismerte a villamosság gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit, és az akkor 25 éves Zipernowskyra bízta a Ganz gyárban 1878-ban létesített új villamos osztály vezetését. A budai Kacsa utcai kis műhelyből fejlődött ki - nem utolsó sorban Zipernowsky tevékenységének eredményeként - a nagyhírű gyár, a Ganz Villamossági Művek.

Kezdetben az egyenáramú gépek és az elektromos világítás tökéletesítésével foglalkozott, 1878-ban készítette el első, 56 voltos, 12 amperes dinamóját, amely a Ganz utcai műhely világítását szolgálta. 1883-ban Déri Miksával öngerjesztésű, váltakozó áramú generátort szerkesztett, fölismerve a többfázisú áramrendszerek előnyét. Bláthy Ottó Titusszal és Déri Miksával közösen kidolgozta a transzformátort, amely magas feszültségűvé alakította az áramot, így a veszteség jóval kisebb lett. Foglalkozott a nagyvasutak villamosításának gondolatával is. 1894-ben szerették volna bevezetni az indukciós motorok hazai gyártását. Zipernowsky 1895-ban megvált a Ganz-gyártól, és a Műegyetem újonnan alapított Erősáramú Elektrotechnikai Tanszékének tanára lett. 1893-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották. Az 1900-as párizsi világkiállításra készített összeállításában 40 saját, illetve másokkal közösen megalkotott találmányának leírását közölte, többek között az egyforgórészes áramátalakítót, és az egyvágányú villamosvasutat is ismertette. 1924-ig állt az erősáramú tanszék élén, három évtizedes oktatói pályáján mérnökgenerációkat nevelt a gép- és az elektromos ipar számára. 1905-től 33 éven át a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnökeként is tevékenyen részt vett a hazai találmányok és kutatások összehangolásában és felkarolásában. 1942. november 29-én hunyt el Budapesten. Tiszteletére a Magyar Elektrotechnikai Egyesület évenként kiadásra kerülő Zipernowsky Károly-emlékérmet alapított.

Minden résztvevőnek élményekben gazdag szakmai látogatást kíván

Budapest, 2018. február 13.

Legány Miklós
szakosztály titkár


Hozzászólások