17jún.
19

ATUSZ Nagytétényi Kastélymúzeum látogatás

ATUSZ Nagytétényi Kastélymúzeum látogatás
Események

Időpont:

2017. június 29. 10:00 - 2017. június 29. 16:00

Hely:

Budafok Nagytétény, Kastélypark u. 9-11.

Szakosztály:

Anyagtudományi Szakosztály

Szervező:

Legány Miklós

MEGHÍVÓ!

Tisztelt Tagtársunk!

Az Anyagtudományi Szakosztály 2017. június 29-én (csütörtökön) 10 órára látogatást szervez, a NAGYTÉTÉNYI KASTÉLYMÚZEUMBA     (Budafok Nagytétény, Kastélypark u. 9-11.) amelyre ezúton tisztelettel meghívunk.

A Múzeum megközelítése legpraktikusabban a 133E autóbusszal célszerű, amelyik Újpalotáról indul, érintve a Bosnyák teret, a Keleti pályaudvart, a Ferenciek terét, a Szent Gellért teret, majd a Budafoki úton át Nagytétényre szállítja az utasokat. A Petőfi Sándor utcánál kell le Indulásnál figyelembe kell venni, hogy a busz negyedóránként közlekedik, és a Belvárosból a menetidő 40-45 perc. Onnan 300 méter a Hugonnay Vilma utcán.

 A kastély története az ókorba vezethető vissza. Nagytétény, Campona néven a Római Birodalom határait védő erődítményláncolat része volt, a kastély területén már ekkor építkeztek. Az ún. Grassalkovich-típusú kastélyok sorát gazdagító főúri rezidencia kialakítása Rudnyánszky József nevéhez fűződik, aki 1778-ban fejezte be a kastély építését. Ez az állapot adta mai rekonstrukciójának alapját. A fővárosban, mégis annak zajától kellőképp távol eső, igazi vidéki hangulatot árasztó környezetben reprezentáló kastély, és gyönyörű, rendezett parkja napjainkban is számtalan alkalommal telik meg élettel.

Állandó kiállítása: „Bútorművészet a gótikától a biedermeierig”, egyedülálló módon időrendben kíséri végig az európai bútorművesség kézműves korszakát a 14. századtól a 19. századig. A 28 teremben kiállított több mint 300 bútor és bútor együttes mellett kályhák, csillárok, szőnyegek, falikárpitok, kerámia- üveg és ötvöstárgyak érzékeltetik a korabeli lakókörnyezetet. A kiállítás kronologikus rendszerét követve olyan egyedülálló tárlatokkal és programokkal találkozhat a látogató, mint a minden év májusában megrendezésre kerülő „Korok-virágok” kiállítás, mely alkalommal neves virágkötők korabeli festményeken, iparművészeti alkotásokon felfedezhető virágdíszeket egyéni kreativitásuknak megfelelően rekonstruálnak, s helyeznek az adott korszakhoz illő környezetbe.

Időszakos kiállításon Liisi Valjus finn iparművésznő Sisi-babáit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítást kiegészítik az Iparművészeti Múzeum Erzsébet királynéhoz, családjához és korához kapcsolódó műtárgyai.    

A látogatás nem kötött előzetes regisztrációhoz, azonban célszerű az adott időpontra történő megérkezés, ugyanis csoportos látogatás esetén a belépő kedvezményes, illetve tárlatvezetés is kérhető.

Az állandó kiállítás belépője 1500 Ft, kedvezményes 800 Ft.

Minden résztvevőnek élményekben gazdag szakmai látogatást kíván

 

Budapest, 2017. június 15. 

Legány Miklós

szakosztály titkár


Képgaléria


Hozzászólások