18febr.
14

ATUSZ MKVM meghívó

ATUSZ MKVM meghívó
Események

Időpont:

2018. március 29. 10:00 - 2018. március 29. 13:00

Hely:

1036 Budapest, Korona tér 1.

Szakosztály:

Anyagtudományi Szakosztály

Szervező:

Legány Miklós

MEGHÍVÓ

Tisztelt Tagtársunk!

Az Anyagtudományi Szakosztály 2018. március 29-én, csütörtökön 10 órára látogatást szervez, a MAGYAR KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI MÚZEUMBA (1036 Budapest, Korona tér 1.) amelyre ezúton tisztelettel meghívunk.

Megközelíthető: az 1-es villamossal, a H5-ös hévvel, 106-os, 118-as és 134-es busszal a Szentlélek tér megállótól, a 9-es, 109-es és 111-es busszal a Kiscelli utca megállótól, valamint a 29-es busszal a Kiscelli utca / Serfőző utca megállótól, a 137-es, 218-as és 237-es busszal a Serfőző utca megállótól.

Találkozás: a Múzeum bejárata előtt 10 órakor, fogadónk DR. SALLY NOÉMI muzeológus történész lesz.

Belépődíjak:

  • felnőtt 1000 Ft
  • diák 500 Ft
  • nyugdíjas 500 Ft
  • 70 felett ingyenes

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem, áruvásárok, a nemzetközi kereskedelem, pénzügyi kereskedelem, biztosítás és szerencsejáték), a vendéglátóipar (szállodaipar, egyéb vendéglátóipari helyek), valamint a turizmus, idegenforgalom történetének kulturális javaira. A múzeum kezdetben csak vendéglátóipar-történeti emlékeket gyűjtött, majd 1970- ben kereskedelem-történeti gyűjteménnyel bővült. Az intézmény ipartörténeti múzeumi feladatokat lát el, szakmuzeológiai követelményeknek tesz eleget. A kereskedelemtörténeti tárgyi gyűjteményt cégérek, cégtáblák, üzletberendezések és felszerelések, munkaeszközök és mérlegek, a kereskedelmi adminisztráció tárgyi eszközei, áruminták, árudobozok és üvegek, emlék- és reklámtárgyak stb. alkotják. A dokumentációs gyűjtemény tartalmaz okmány- és irattári jellegű anyagot, üzletkönyveket, számlákat, árjegyzékeket. Reklámnyomtatványai (plakátok, számolócédulák, szórólapok) iránt szakemberek és magánszemélyek egyaránt érdeklődnek.

A vendéglátás-történeti tárgyi gyűjteményekben helyet kapnak az éttermi és cukrászati termelés és értékesítés berendezési, felszerelési tárgyai, munkaeszközei. A tálaló-, evő- és ivóeszközök között azok a példányok képviselnek különös szakmatörténeti értéket, melyek egy-egy vendéglátóhely (kávéház, cukrászda, szálloda stb.) emblémáját viselik magukon. A dokumentációs gyűjtemény legnépesebb csoportját az étlapok és menülapok alkotják. Darabszámra kisebb, de azonos értékű az okmány- és irattári anyag, valamint az aprónyomtatványok tára. A látogatás során megtekinthetjük a „Az Ínyesmester Magyar Elek emlékezete” időszaki kiállítást is. Azon túl, hogy 1874-ben Budapesten született, nevét leginkább csak a sajtótörténészek vagy Budapest szerelmesei ismerik: a Magyarország napilap jogot végzett jeles szerkesztőjét és a Pesti Naplóban megjelent históriák szerzőjét tisztelik benne. És ha azt mondjuk, a legnagyobb magyar Dante kutató kisöccse, a Telefonhírmondó első bemondója, fogházviselt párbajhős, százkezű újságíró, lóversenyek tudósítója, a kormányzó kitüntetettje, férj és apa…? Akkor jöjjön a varázsszó: Az Ínyesmester! Nagyanyáink receptes polcán, Vízváry Mariska szakácskönyve mellett ott díszelgett, piros alapon, sárgabetükkel: AZ ÍNYESMESTER SZAKÁCSKÖNYVE, ami több volt annál, mozaikos technikával megalkotott kulináris regény!

Minden résztvevőnek élményekben gazdag szakmai látogatást kíván

Budapest, 2018. február 13.

Legány Miklós
szakosztály titkár


Hozzászólások