18ápr.
10

ATUSZ meghívó az Informatikatörténeti múzeumba

ATUSZ meghívó az Informatikatörténeti múzeumba
Események

Időpont:

2018. április 26. 11:00 - 2018. április 26. 15:00

Hely:

6722 Szeged. Kálvária sugárút 23.

Szakosztály:

Anyagtudományi Szakosztály

Szervező:

Tekler Vilmos

MEGHÍVÓ

Tisztelt Tagtársunk!

Az Anyagtudományi Szakosztály 2018. április 26-án, csütörtökön 11:00 órai kezdettel tartja következő szakmai programját, amelyet Tekler Vilmos tagtársunk szervezett, az INFORMATIKATÖRTÉNETI MÚZEUMBA  (Szentgyörgyi Albert Agóra) (6722 Szeged. Kálvária sugárút 23.) amelyre ezúton tisztelettel meghívunk.

Megközelítés: a nagy távolság miatt célszerű kényelmesen vasúttal utazni. A Nyugat pu-ról 7:53 órakor induló Hírös IC ® 10:15 órakor érkezik Szegedre. A Személy pu-ról 10:38 órakor induló 21-es busz 4. megállója a Kálvária sugárút. Onnan pár lépés az Agóra. A Múzeum látogatását követően hazautazni, a minden óra 45 perckor induló IC ® vonatokkal megoldható.

Találkozás: 11 órakor a Múzeum bejárata előtt. Fogadónk Dr. Bohus Mihály úr, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Szegedi Csoport titkára lesz. A látogatást követően mindenki saját igénye szerint ismerkedhet szeged nevezetességeivel.

infomuzeumA hetvenes évek közepén Kovács Győzőnek, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság frissen megválasztott főtitkárának támadt az az ötlete, hogy folyamatosan gyűjtve és tárolva, meg kellene őrizni a számítástechnika magyarországi alkalmazásainak, a hazai fejlesztéseknek és gyártásnak a tárgyi emlékeit. Az igen nagy beruházási összegeket felemésztő gép-óriások selejtezése rendkívüli módon egyszerűsödött azzal, hogy egy leendő múzeum gyűjtőhelye számára át tudták adni azokat. Az időközben megalakult Technika Történeti Bizottság egy, a gyűjtésre alkalmas barakk-sort kapott Algyőn. Ide szállították az ország minden részéből a kiselejtezésre ítélt gépeket, komplett konfigurációkat, gépegységeket, perifériákat és dokumentációkat.

Időközben1992-ben létrejött az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány, amely intézményi keretet adott a gyűjtésnek. Az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány az alapcél szerinti tevékenységének megfelelően az összegyűjtött számítástechnikai és informatikai eszközöket múzeumszerűen bemutatja elsődlegesen a Szent-Györgyi Albert Agórában (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.) kialakított Kiállítás formájában modern helyen, modern módon 1300 m2-en, az Alapítvány Gyűjteményének mintegy harmadát kiegészítve magángyűjtők tárgyaival is, míg a Gyűjteményben meglévő eszközök másik részét a korábbi helyen a Befogadó és Kutató Raktár nevű 3200 m2-es épületben tárolja és óvja (6728 Szeged, Budapesti út 5. Öthalmi volt szovjet laktanya).

Kérem részvételetek visszajelzését, nemleges esetben is, ITT legkésőbb április 22-ig!

Minden résztvevőnek élményekben gazdag szakmai látogatást kíván

Budapest, 2018. április 9.

Legány Miklós
szakosztály titkár


Hozzászólások