18ápr.
06

ATUSZ Magyar Elek emlékezete

ATUSZ Magyar Elek emlékezete

Az Ínyesmester – Magyar Elek emlékezete

Az Anyagtudományi szakosztály tagjai a csípős tavaszi idő ellenére lelkesen gyülekeztek az óbudai Korona téren.

Ott található ugyanis Krúdy Gyula egykori háza, ami jelenleg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak ad otthont, ahol az állandó kiállítások mellett időszakos kiállítások is helyet kapnak. A Múzeumba belépve Saly Noémi, a Múzeum muzeológus történész főmunkatársa fogadta a látogatókat, akinek oroszlánrésze volt a március végéig nyitvatartó Magyar Elek emlékét felidézó kiállítás berendezésében. A röpke egy órán át tartó tárlatvezetés során a tablók, relíkviák és tárgyi emlékek megtekintése mellett sok olyan azokhoz fűződő anekdótát is megosztott a látogatókkal, így azok további érdekes információ birtokába jutottak. A terem páratlan tárgyi emlékeit, dokumentumait Magyar Bálint az újságíró-tudósító-gasztronómus unokája bocsátotta a Múzeum rendelkezésére. 

A múzeum kiállításán egy ember lépett elénk, a vállán háromnegyed viharos évszázad történelmével, körülötte az átalakuló várossal, írógépében minden idők legirodalmibb magyar szakácskönyvének kéziratlapjával. A családban őrzött bútorok, tárgyak, fényképek és kazalnyi apróbb-nagyobb relikvia szórakoztatva idézik fel Magyar Elek, az Ínyesmester emlékét.

A látogatás emlékére, a tárlatvezetést megköszönve, a szakosztály titkára emléklapot adott át Saly Noéminak.

Adalékok Magyar Elek nacionáléjából.

Budapesten, 1875-ben, polgári származású családban született . Apja, Magyar Elek (1838-1894), magyar királyi posta és táviró főtiszt volt. A piarista főgimnáziumban érettségizett, jogi tanulmányait Budapesten végezte. Újságírói pályáját a Telefonhírmondó munkatársaként kezdte, ahol egyúttal bemondó is volt. 1901-től a Magyarország című lap munkatársa, majd 1917-től felelős szerkesztője volt. Újságírói munkája sokrétű volt, egyaránt írt a régi Budapestről szóló tárcákat, politikai cikkeket, színházi és képzőművészeti kritikákat, sport- és lóversenytudósításokat. A Pesti Naplóban inkognitóban, Inyesmester álnéven évekig vezette Fejezetek az ínyesmesterség köréből címmel a gasztronómiai rovatot, minden vasárnap egy teljes újságoldalon jelentek meg a konyhaművészettel foglalkozó írásai. Az ínyesmester szakácskönyve című műve a gasztronómiai irodalom egyik legismertebb műve ma is.  Magyar Elek 1947-ben halt meg Budapesten.

Az Ínyesmester éléskamrája című összeállítás 1973-ban jelent meg, amit a tartósításról, befőzésről, zöldségek, gyümölcsök eltevéséről szóló írásaiból leszármazottai, családtagjai rendeztek sajtó alá. Fia Magyar Bálint (1910–1992) színháztörténész volt, akinek két gyermeke született, az egyik szintén Bálint, ismert politikus, volt miniszter, aki jelenleg az Ínyesmester hagyatékát órzi és gondozza.


Képgaléria


Hozzászólások