17nov.
20

ATUSZ LÁTOGATÁS AZ ÓCSAI ERŐDTEMPLOMBAN

ATUSZ LÁTOGATÁS AZ ÓCSAI ERŐDTEMPLOMBAN
Események

Időpont:

2017. november 9. 15:00 - 2017. november 9. 17:00

Hely:

Ócsa

LÁTOGATÁS AZ ÓCSAI ERŐDTEMPLOMBAN

A MÁRKA Üdítőgyártó üzemlátogatását követően, az Anyagtudományi szakosztály tagjai hazafelé betértek Ócsára, ahol meglátogatták Magyarország egyetlen háromhajós, kereszthajós, tornyos, román kori bazilikáját.

Az Öregfalu közepén álló, XIII. század elején épült premontrei bazilika románkori építészetünk egyik legszebb erődtemploma. Az eredeti templom a XIII. században épült, román stílusban, valószínűleg II. András alapította. Az itt letelepedett premontrei szerzetesek építették Boldogságos Szűz Mária tiszteletére. Háromhajós, keresztházas bazilika, nyugati oldalán két toronnyal, nagy főhajóval. A templom keskeny ablakai román stílusúak, a párkányok alatt néhol gótikus, néhol román ívsor húzódik, rajta itt-ott állat- és emberfejek látszanak. A templomot alapító premontrei rend tagjai a már több mint 800 éves templomot építészetileg olyan tökéletességgel tervezték és valósították meg, ami szinte egyedülálló a világon. A tökéletesen egymáshoz illesztett kövekkel, az akkor alkalmazott oltott mész örlemény utólagos víz rálocsolásával, olyan betonkemény falat építettek, amely máig eredeti állapotban vészelte át a tatár, a török és türk megszállások időszakát.

A templomba az északi és a déli mellékhajókba nyíló kapukon keresztül lehet belépni. A templombelső legértékesebb része a bordás boltozatú főszentély, melyben a templom építésével egyidős (1275-1300 körüli) freskók kerültek felszínre. A reformátusok a kálvinista szokásoknak megfelelően ezeket lemeszelték, s csak a későbbi tatarozások folytán bukkantak rájuk. A feltárt freskók Árpád-kori falfestészetünk kiemelkedő alkotásai. A szentélyben a Maiestast körülvevő apostolok láthatók, az azt elválasztó hevederíven pedig Szent Miklós és Szent György alakja, a presbitérium északi falán Szent László és Szent Margit legendájából elevenednek meg részletek. Vele szemben az Utolsó ítélet ábrázolását láthatjuk.

A török hódoltság idejében a templom egyszerre szolgált a törökök dzsámijaként és a magyarok református szent helyeként. A templom kelet felé néző falába a törökök egy belső fülkét építettek, ebbe helyezték el a Koránt. A fülke ma is látható. A bejárat előtt még ma is látható néhány kő, amelyeket a törökök kardjaik fenésére használták. A premontrei szerzetesek által eredetileg erődtemplomként épült épület ma református templom, ahol jelenleg is tartanak istentiszteleteket.


Képgaléria


Hozzászólások