Időpont:
2016. június 9. 15:00 - 2016. június 10. 19:00
Hely:
SZVT Székház 1126 Budapest, Orbánhegyi út 14.
Szakosztály:
Anyagtudományi Szakosztály
Szervező:
Legány Miklós
A klubdélután tematikája:
- szőlőből készíthető termékek,
- azok élettani hatásai,
- miért jók a magyar borok, legújabb érmes borok kóstolója
Meghívott előadó:
Sárkány Péter
okleveles kertészmérnök, borász, élelmiszerminősítő szakmérnök,
nemzetközi okleveles borbíráló, a MÉTE Borászati Szakosztály elnöke,
a Nemzetközi Szőlészeti Borászati Szervezet Bor-, és Egészség Munkabizottságának miniszteri delegáltja
A szőlő különleges helyet foglal el a gyümölcsök nagy családjában. Azon kívül, hogy az emberiség legrégibb élvezeti italának, a bornak a gyümölcse, olyan táplálkozási értékekkel rendelkezik bogyótermése, mint a rögtön emészthető cukrok (szőlőcukor és gyümölcscukor) jelentős (15–25 százalékos) mennyisége, az almasav, a B-vitaminok, az E-vitamin és az antioxidáns flavonoidok. Mindezek a mazsolában is koncentráltan jelen vannak.
A szőlőlé bárkinek méregtelenítő, roboráló, vizelethajtó, emésztőrendszert rendben tartó táplálék. Előnye a viszonylag kis energiaértéke (74 kcal/100 g) és a nagy (80 %) víztartalma.
A vörösbor, mértékkel fogyasztva, kedvez a flavonoid-, antocián-, rezveratrol- felvételnek, amely bizonyítottan 50-70%-kal csökkenti a keringéssel kapcsolatos betegségek kialakulását, akadályozza a vérrögképződést.
A klubdélután tervezett időtartama 2 óra.
A bevezető előadást borkóstolással egybekötött kötetlen kerekasztal beszélgetés követi.
Minden résztvevőnek élményekben gazdag szakmai látogatást kíván