16jún.
08

ATUSZ - A SZŐLŐ, MINT ÉLETELIXÍR II.

ATUSZ - A SZŐLŐ, MINT ÉLETELIXÍR II.
Események

Időpont:

2016. június 9. 15:00 - 2016. június 10. 19:00

Hely:

SZVT Székház 1126 Budapest, Orbánhegyi út 14.

Szakosztály:

Anyagtudományi Szakosztály

Szervező:

Legány Miklós

A klubdélután tematikája:

  • szőlőből készíthető termékek,
  • azok élettani hatásai,
  • miért jók a magyar borok, legújabb érmes borok kóstolója

 

Meghívott előadó:

 Sárkány Péter

okleveles kertészmérnök, borász, élelmiszerminősítő szakmérnök,
nemzetközi okleveles borbíráló, a MÉTE Borászati Szakosztály elnöke,
a Nemzetközi Szőlészeti Borászati Szervezet Bor-, és Egészség Munkabizottságának miniszteri delegáltja

 
A szőlő különleges helyet foglal el a gyümölcsök nagy családjában. Azon kívül, hogy az emberiség legrégibb élvezeti italának, a bornak a gyümölcse, olyan táplálkozási értékekkel rendelkezik bogyótermése, mint a rögtön emészthető cukrok (szőlőcukor és gyümölcscukor) jelentős (15–25 százalékos) mennyisége, az almasav, a B-vitaminok, az E-vitamin és az antioxidáns flavonoidok. Mindezek a mazsolában is koncentráltan jelen vannak.

A szőlőlé bárkinek méregtelenítő, roboráló, vizelethajtó, emésztőrendszert rendben tartó táplálék. Előnye a viszonylag kis energiaértéke (74 kcal/100 g) és a nagy (80 %) víztartalma.

A vörösbor, mértékkel fogyasztva, kedvez a flavonoid-, antocián-, rezveratrol- felvételnek, amely bizonyítottan 50-70%-kal csökkenti a keringéssel kapcsolatos betegségek kialakulását, akadályozza a vérrögképződést.

 

A klubdélután tervezett időtartama 2 óra.

A bevezető előadást borkóstolással egybekötött kötetlen kerekasztal beszélgetés követi.

Minden résztvevőnek élményekben gazdag szakmai látogatást kíván


Képgaléria


Hozzászólások