11okt.
26

A minőség szaknyelve – a szaknyelv minősége

A minőség szaknyelve – a szaknyelv minősége
Események

Időpont:

2011. november 16. 10:00 - 2011. november 16. 16:00

Hely:

MTESZ Kossuth téri Székház I.em. 135. Konferencia Terem, 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8.

Szakosztály:

Vezetési Szakosztály

Szervező:

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Minőségügyi Bizottsága, az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ, az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság

Konferenciánk célja, szakmai jelentősége


Igaz-e ma is, hogy „nyelvében él a nemzet”? Mennyire vagyunk felelősek, és mennyire kell aggódnunk a magyar anyanyelvünk sorsáért? A nyelv használatában mi tekinthető fejlődésnek? Mit tartunk romlásnak és/vagy rombolásnak? Ilyen és hasonló kérdésekről esik szó a konferencián, ahol a használható válaszokat a résztvevőkkel együtt gondolkodva kívánjuk megfogalmazni.
A konferencia rendezői és előadói bizonyosak abban, hogy az anyanyelvi műveltség az általános, egyetemes műveltség kiszakíthatatlan része. A magyar nyelv ugyanolyan alkalmas teremtő gondolatok világos kifejezésére, mint Európa, sőt a világ bármelyik nagy nyelve. Nyelvünk gazdagságának, tisztaságának, kifejező erejének megőrzése az eredeti magyar gondolkodásmód értékeinek megőrzése. Nélküle mindennapi munkánk és életvitelünk minősége silányabb.
Célunk, hogy beszédünk és írásunk magyar legyen, és erre környezetünket is vegyük rá. Törekedjünk arra, hogy az idegen szavak és kifejezések helyett a megfelelő magyar szóval fejezzük ki magunkat.
Tekintettel arra, hogy az egyes szakterületek ismeretei egyre gyorsabban kerülnek át a köznyelvbe, és arra, hogy anyanyelvünk ápolása, tisztaságának megőrzése fontos számunkra, ezért a közérthető, szabatos fogalmak és fogalmazás elterjesztését szorgalmazzuk a szaknyelvekben is.
Szeretnénk megszólítani a szakmai szervezeteket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet szakmájuk nyelvezetének magyarságára a szóhasználatban és a nyelvi szerkezetben (fogalmazásban) egyaránt.
A minőségügyi szaknyelvben is merjünk bátran olyan, akár vadonatúj, magyar kifejezéseket bevezetni és használni, amelyek a magyar észjáráshoz illeszkednek, és nem utánoznak angol vagy más idegen megnevezéseket.

A meghívó teljes terjedelmében innen tölthető le.


Hozzászólások