10okt.
28

A biodiverzitás kutatója nyerte a Volvo környezetvédelmi díját

A biodiverzitás kutatója nyerte a Volvo környezetvédelmi díját

A Stanford Egyetem munkatársa, Harold Mooney professzornyerte el a 2010-es év Volvo Environment Prize környezetvédelmi díját, aki a biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatások területeinek a világ egyik élenjáró kutatója – két olyan területnek, amelyek manapság a világ figyelmének központjában szerepelnek.

 

Az elmúlt két évtized során a Volvo Environment Prize a tudományos világ egy legrangosabb környezetvédelmi díjává vált. Az évente kihirdetett  idén 21. alkalommal adták át. Az idei év kitüntetettje hosszú évek óta irányt mutat kiemelkedő kutató tevékenységével a biológiai diverzitás területén, és különösképpen annak az ökoszisztéma-szolgáltatások működésére gyakorolt hatásában. Ez a teória az utóbbi években vált széles körben ismertté és elfogadottá, vélhetően a Millennium Ecosystem Assessment (Millennium Ökoszisztéma Értékelés) névre keresztelt széleskörű nemzetközi kutatási programnak köszönhetően, amelyben Mooney professzor vezető szerepet játszott.


Ökoszisztéma-szolgáltatások alatt az ökoszisztémának azokat a funkcióit értjük, amelyekből az emberiség valamilyen módon profitál. A legnyilvánvalóbb ezek közül az élelem vagy az olyan anyagok, amelyeket a legtöbb ember egyszerűen a természeti erőforrások „termékeként” azonosít, mint például a gyümölcsök, zöldségek, halak, faanyag és más olyan anyagok, amelyeket többnyire közvetlen módon nyújt a természet. Ezek mellett azonban az olyan természeti funkciók legalább annyira lényegesek, mint a rovarok beporzó tevékenysége, vagy a levegő, a termőföld és a vizek megtisztulása. Erre jó példa az idén felrobbant BP olajfúró-toronyból a Mexikói-öbölbe kiömlött nyersolaj mikroorganizmusok általi elfogyasztása, amely jól szemlélteti az ökoszisztéma szabályozó funkcióját.
„Ezeket a funkciókat mi természetesnek vesszük, holott manapság nagy veszélynek vannak kitéve.” nyilatkozta Harold Mooney. „A vizeket elszennyezik, a termőföldeket kizsigerelik, a gazdag élővilággal rendelkező erdőket és tengereket pedig kimerítik. Ez azzal a kockázattal jár, hogy az ökoszisztéma-szolgáltatások egyre kevésbé képesek ellátni és megvédeni bennünket.”


Mindezek ellenére a Professzor optimista a jövőt illetően, mivel a probléma egyre nagyobb figyelmet kap a világban. Mooney aktívan részt vett egy kormányok közti biodiverzitás és ökoszisztéma-szolgáltatás tudománypolitikai platform, az IPBES megalapításában, ami az ENSZ klíma testületéhez, az IPCC-hez hasonlóan azon munkálkodik, hogy tudományos konszenzust alakítson ki és elősegítse a kommunikációt a döntéshozókkal.


A Volvo Environment Prize zsűrijében számos élenjáró nemzetközi tudós foglal helyet. Őket idézve:
„(Harold Mooney) kiállt az ötletéért, hogy a biodiverzitás kulcstényező az ökoszisztéma működésében, ezáltal hozzájárult ahhoz a perspektívaváltáshoz, amely a faj-központú megközelítés helyett az ökoszisztémát és annak az emberiség számára nyújtott szolgáltatásait helyezi középpontba.”
Harold Mooney így nyilatkozott: „Rendkívül boldog voltam a hír hallatán. A Volvo környezetvédelmi díjának kifejezetten magas az elismertsége a tudósok körében. Örömmel utazom Svédországba a díjátadó ünnepségre, és találkozni a svéd kutató kollégákkal.”


Harold Mooney professzor november 4-én fogja átvenni a Volvo környezetvédelmi díját Stockholmban.

Forrás: www.zoldauto.info

Szerkesztette: Bandur Viktória

Hozzászólások