Nyitóoldal SZVT -Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság
Főoldal »  Események » Vince napi megemlékezés

Belépés tagoknak

Elfelejtett jelszó

Hírlevél

Első kézből kaphat információkat a tudomány és a menedzsment területéről!

Vince napi megemlékezés

Időpont:

2018. Január 22. 10:00 - 2018. Január 22. 17:00

Hely:

Budapest Ménes út

Szakosztály:

Anyagtudományi Szakosztály

Szervező:

Az ATUSZ meghívást kapott tagtársunktól, Sárkány Pétertől, aki egyben a Promontórium Borlovagrend tagja, a Borrend Vince napi emléknapjára. Szakosztályunk néhány tagja már kezdettől fogva részt vesz ezen a rendezvényen. A Promontorium Borrend néhány évvel ezelőtt pergolát helyezett el és szőlőt ültetett, mely már termőre fordult.

A XI. ker. Polgármesteri Hivatal támogatásával rendezték a területet, pihenő helyet, három éve pihenőpadot helyezett el A budafoki Promontorium Borlovagrend szervezésében most ötödik alkalommal találkoztunk Szent Vince szobránál, ahol egyházi áldást kértünk a jó szőlőtermés reményében, venyige-koszorúval koszorúztunk. A verőfényes, kellemes idő a Borrend tagjain kívül is sokan jöttek el a rendezvényre, ahol megemlékeztünk zaragozai Szent Vincéről, aki a 303-as nagy keresztényüldözés idején, mint diakonus szolgált. Valencia helytartója elfogatta, megkínoztatta, aminek következtében 304-ban meghalt. Tunikája révén lett Vince a takácsok védőszentje. Elsősorban ünnepének dátuma következtében lett népszerű, mint időmeghatározó szent; ebbéli minőségében különösen a szőlősgazdák tisztelik.

Máig sok nyelven használatos a mondás: „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”. Ezt követően a jelentlévőknek termést ígérő szőlővesszőt osztottak szét, újborral, pogácsával fejeződött be a megemlékezés.

Képgaléria

SzVT - www.szvt.hu - Copyright © 2005-2009

1126 Budapest, Orbánhegyi út 14., Tel: 1/202-1083, Fax:1/202-0856, E-mail:szvt@szvt.hu, Adószám: 19815936-2-43