Nyitóoldal SZVT -Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság
Főoldal »  Események » A televíziózás jövője – a műsorok és a közönség kapcsolata a digitális átállás után előadás

Belépés tagoknak

Elfelejtett jelszó

Hírlevél

Első kézből kaphat információkat a tudomány és a menedzsment területéről!

A televíziózás jövője – a műsorok és a közönség kapcsolata a digitális átállás után előadás

Időpont:

2009. Május 27. 17:00 - 2009. Május 27. 18:00

Hely:

Szvt (Budapest II. ker. Fő u. 68.) III. em. 328.

Szakosztály:

Szaknyelvi Szakosztály

Szervező:

Kiss József

A hagyományos tévézésnek hamarosan vége.

Magyarországon 2011. december 31-én lekapcsolják az analóg műsorsugárzást és csak digitális tv adások lesznek. Ezzel megszűnik a hagyományos földi sugárzású televíziós műsorszórás, és helyébe a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia lép.
A digitális átállás révén a televíziózásban javulhat a hang- és képminőség, bővül a fogható csatornák száma. Lehetővé válik akár 60-80 televíziós csatorna digitális földfelszíni sugárzása is.


A technológiában rejlő lehetőségek határtalanok, a leendő szolgáltatóktól függ, hogy melyeket használják ki és milyen áron kínálják majd a közönségnek. A mai televíziózásban még elképzelhetetlen lehetőségeket jelent az interaktivitás (a kétirányú kapcsolat) kihasználása. A tévén keresztül lehetőség lesz a műsorok keresésére, csoportosítására is. Ezen kívül vásárlást, banki ügyek intézését is el lehet majd végezni a televízió segítségével, sőt a készüléken keresztül lehetőség lesz részt venni tévés játékokban is. Ezek között valószínűleg lesznek szabadon elérhető és fizetett szolgáltatások, mint ahogy a csatornák közül is számíthatunk ingyenes és előfizetéses formákra.


Azonban – európai vélemény szerint – továbbra is szükség lesz a közszolgálati műsor-, és tartalomszolgáltatókra. Ugyanis csak a hivatásuknak eleget tevő közszolgálati műsor-, és tartalomszolgáltatók látnak el olyan feladatokat, amelyeket sem a kereskedelmi, sem a szakosított műsorszolgáltatók nem tesznek eleget. Ezek: pártatlan és hiteles tájékoztatás, tekintettel az egész népesség igényére; szórakoztatás, de minőségi műsorok kínálatával; nevelés, amely részben az előzőből is adódik, de a műsorok teljességén keresztül, beleértve a folyamatos nevelést a „digitális írástudás”-ra is. E szerepkört a közönség, az adófizetők, akik eltartják azokat, igényeinek megfelelően és megelégedésére kell ellátni. Ugyanakkor tudni kell, hogy a hagyományos forma: központból adják a műsort, adott időrendben jövője leáldozóban van! Vagyis valamennyi műszaki megoldást, terjesztési lehetőséget a közönség igényének hely és idő szerint kötetlenül kell ellátni.
Ez az átállás vajon hogyan változtatja majd meg a kapcsolatot a néző és a televízió között? Milyen hatással lesz a társadalomra?
 

Ezen kérdésekre keressük a választ Kiss József előadásában, melyre mindenkit sok szeretettel várunk!
 

 

 

SzVT - www.szvt.hu - Copyright © 2005-2009

1126 Budapest, Orbánhegyi út 14., Tel: 1/202-1083, Fax:1/202-0856, E-mail:szvt@szvt.hu, Adószám: 19815936-2-43