Nyitóoldal SZVT -Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság
Főoldal »  Események » Az ATUSZ februári szakmai programja

Belépés tagoknak

Elfelejtett jelszó

Hírlevél

Első kézből kaphat információkat a tudomány és a menedzsment területéről!

Az ATUSZ februári szakmai programja

Időpont:

2013. Február 28. 09:50 - 2013. Február 28. 12:00

Hely:

Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum – MTVA (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 8-10.)

Szakosztály:

Szervező:

Elérhetőség: 

a 3. Metró Kálvin téri állomásától, a Magyar Nemzeti Múzeum mögött.

 

Program:

9:50 találkozás az MTVA Múzeum bejárata előtt,

10:00 csoportos beléptetés ( az ATUSz tagok számára a belépődíj és az idegenvezetés díjtalan)

Mivel a Múzeum megtekintése 1-1½ óránál többet nem vesz igénybe, ezért javasolt, ezt követően a Nemzeti Múzeum fakultatív meglátogatása (Magyarország története, magyar koronázási palást, tudós magyarok, stb.)

A kiállításon megelevenedik a magyarországi rádiós és televíziós műsorszolgáltatás kezdete, és a zűrzavaros XX. század, amely a széles körű kommunikáció térhódításának a százada is volt, és ahol óriási szerep jutott a rádiózásnak és televíziózásnak. 

A bemutatott elektromos és mechanikus gramofonok, lemezjátszók, szalagos magnók és más készülékek az 1900-as évektől napjainkig nyújtanak áttekintést a rádiózás és televíziózás műszaki világáról. A gyűjteményben található Orion, Videoton, Terta, RÁVA, Philips, Telefunken, Siemens, Fővárosi Finommechanikai Vállalat, BRG, Standard, Radiola, Eumig, Elprom, EAW, RFT, Grundig, EKA és Orion-EMG készülékek látványa és hangja kiválóan reprezentálja azt a kort, amelyben gyártották és felhasználták őket. Korabeli bútorokkal és berendezésekkel időutazást tehetnek az érdeklődők a hatvanas és nyolcvanas évek világát idéző rádió- és televízió stúdiókba. 

A múltidézést a múzeumban meghallgatható archív hang és képanyagok felvételei, valamint korabeli iratok és sajtódokumentumok teszik teljessé.

A tárlaton az érdeklődő látogatók megismerkedhetnek a négy közmédia történetével. 

A kiállítás készítői, amikor a Magyar Távirati Iroda, a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és Duna Televízió históriáját bemutató gyűjteményt közkinccsé tették, akkor nem csupán médiatörténeti szempontból tartották fontosnak ezt a tárlatot. Nem titkolt szándékuk volt az is, hogy az intézmények történetén keresztül jelezhessék, hogy a XX. század kultúrtörténetének fontos része a "hangos" és képi információközlés.  

 

A meghívó és a részletes program ide kattintva letölthető.

SzVT - www.szvt.hu - Copyright © 2005-2009

1126 Budapest, Orbánhegyi út 14., Tel: 1/202-1083, Fax:1/202-0856, E-mail:szvt@szvt.hu, Adószám: 19815936-2-43